3430 zenekar 12497 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2018. január 18. | Székely Krisztina

Molow: Csinálom, ami jólesik

Copyright:

Molow, a francia származású előadóművész több, mint egy átlagos zenész. Molow egy komplett zenekar egy személyben. Gyerekkora óta folyamatosan váltogatja hangszereit, hol gitáron, hol egy lábason veri az ütemet. Van, hogy gyermek darabokhoz szerez zenét, és olyan is, hogy jazz-metal zenekarával turnézik Európa szerte. Molow most Budapestre látogatott, hogy néhány koncert erejéig a magyar közönséget is elszórakoztassa interaktív showjával.

Tulajdonképpen hány hangszeren is játszol?
- Dob, ütősök, gitár, basszusgitár, számítógépen is csinálok zenét és persze az ének. Használok egyszerű konyhai lábast, de van nálam megafon is. Ez egy mix, van, amit előre megírok, de leginkább improvizálok a színpadon.

Van saját lábasod, vagy minden városban szerzel egyet?
- Néha viszek magammal, de van, hogy kérek egyet a koncert helyszínén, mert utazás közben nehéz mindent magammal vinnem.

Használsz más eszközöket is a konyhából?
- Nincsenek szabályok. Ha olyan hangot találok, ami tetszik, illik a többihez és fel tudom venni, akkor igen. Amikor a looperrel veszek fel hangokat, jó ha ott van a lábas, de a színpadon minden mást is használok: odamegyek az emberekhez, együtt verjük a lábast illetve a showba néha belebeszélnek, énekelnek.

Mindig improvizálsz koncert közben vagy vannak azért olyan számok, amiket előre megírsz?
- Ez vegyes, de egy ideje már csak improvizálok. Szeretem elkapni a pillanatot és annak megfelelően játszani. A jövőben szeretném az elmúlt évek tapasztalatait felhasználni és egy keretet adni az egésznek: egyvelege lesz ez az előre megírt és improvizatív zenéknek. Az elmúlt években írtam zenéket, amikre különböző stílusok voltak hatással, mint az afrikai zene, elektronikus zene, a jazz vagy sanzonok. Olyan vagyok mint egy szivacs: beszívom őket és a színpadon, improvizáció közben kicsavarom magamból ezek eszenciáját.

A rengeteg zenei stíluson kívül mi az, ami még hatással van rád?
- Szeretek utazni és közben mindenféle zenét megismerni. Szeretek beszélgetni más emberekkel és imádom a mozit, a filmeket. Imádok a filmekből ihletet meríteni! Amikor zenét írok, mindig van egy kép a fejemben. Ez néha olyan, mint egy sivatag, ha valamilyen keleti zenét írok például. Ilyenkor fogom a samplert, dolgozom egy hangon ami létrehoz egy másik univerzumot, amibe belépek és ott egyszerűen jönnek egymás után a hangok. Annyira egyszerű, mint mikor utazol az autóban és elhalad melletted a táj.

Milyen filmeket nézel?
- Mindenféléket. Hollywoodi filmeket, rövidfilmeket egyaránt. Ugyanúgy vagyok velük, mint a zenével: mindenféle zenét szeretek meghallgatni, megismerni. Nincs kifejezetten kedvenc stílusom filmek terén sem, mindent szeretek.

Azt olvastam rólad, hogy korábban gyermek darabokhoz írtál zenéket.
- Igen, ez egy nagyszabású show volt a kelta mitológiáról. Egy zenés komédia gyerekeknek. De ez régen volt, már nem csinálok ilyet. Mostanában rövidfilmekhez írok zenéket. Vagy csak írok egy zenét és elküldöm, hogy válasszanak hozzá filmet. Ezek ugyanolyan improvizációk, mint a színpadon.

És melyik könnyebb: amikor csak úgy írsz egy zenét, ami valamelyik filmhez passzol majd, vagy ha egy már meglévő filmhez írsz zenét?
- Könnyebb, ha a saját ötleteim után mehetek, ha a fejemben lévő kép vezet. De teljesen más a kettő: amikor van egy elképzelésem, akkor csak úgy improvizálok, csinálom, ami jólesik. Máskor pedig csinálok valamit és közben folyamatosan egyeztetni kell egy egész csapattal, hogy nekik hogy tetszik, mit gondolnak róla. De szeretem ezt is, szeretek másokkal beszélgetni a zenéről, szeretem az új ötleteket. Ezzel kimozdulok a komfortzónámból.

Mostanában min dolgozol?
- Van egy rövidfilm, amihez zenét szerzek, de egyébként asaját projektemen dolgozom. Szeretnék egy EP-t kiadni, ami egy válogatás lesz az improvizatív zenék alapján kidolgozott számokból. Most nagyon sok zenét írok, hogy ki tudjam választani közülük azokat, amiket szeretnék a lemezre.

Ha előre felveszed ezeket a számokat, mennyire fogsz improvizálni a színpadon? Minden alkalommal át fogod őket alakítani egy kicsit?
- Az a terv, hogy a lemezen nagyjából 5 szám lesz. Koncerten ezeket fogom eljátszani és lesz közülük egy, amiben elrejtek egy kis improvizációt ami vagy feltűnik majd a közönségnek, vagy nem. És ezt egészítem majd ki az improvizatív showmmal az élő fellépésen. Ez az improvizáció nagyon jó rendszer: ott a helyszínen hozol létre valamit és rögtön teszteled is a közönségen. Egy baromi jó energia jön létre ezzel. Utána fogom ezt az energiát és az ötleteket és összerakok belőle valamilyen zenét.

Van tervben turné is a lemezzel?
- Igen, mindenképp! Most inspirációt gyűjtök még, utazgatok kicsit, csinálok néhány koncertet, aztán az EP-re koncentrálok és ha az kész, akkor egy nagy turnét szeretnék.

Molow legközelebb 2018. január 19-én pénteken játszik a Murok Cafeban, 21 órás kezdettel! A koncertre a belépés ingyenes! (Murok Café, 1023, Török utca 2.)

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2017. december 4.

Temesi Berci: új szólóalbum pályatársakkal, és ikonokkal

Harminchat zenészbarát közreműködik Temesi Berci november végén debütált harmadik szólóalbumán. A dalok elkészüléséről így beszél a népszerű basszusgitáros, zenei rendező producer: Tovább

2017. november 8.

Horváth Boldi: Az emberek borzalmas minőséget kapnak kb. a rendszerváltás óta a popzenében

A Kelemen Kabátban szombaton az Akvárium Klubban koncertezik, tőlük még nem látott látványvilággal, ismert vendégekkel. A zenekar frontemberével. Horváth Boldival a koncertről, kabátról, a nem csajozós zenészekről és a zeneiparról beszélgettünk. Tovább

2017. április 4.

Würffel: Az észt rádiók sokkal nyitottabbak

2017. április 8-án a Cseh Tamás Programnak köszönhetően egy különleges vendég is fellép a The Biebers lemezbemutató koncertjén az Akváruim Klub Nagyhalljában. A Würffel  elektro-pop trió az egyik legizgalmasabb fiatal észt zenekar, első alkalommal ad koncertet Magyarországon. A zenekar énekesnőjével, Rosanna Lints-szel beszélgettünk. Tovább

2017. március 2.

United Experience: Nincs idő lamentálni a múlton

Óriási bejelentésre szánta el magán nemrégiben a United. 17 év, és megannyi sláger után az együttes és Pély Barna útjai elváltak. A United alapító tagok Mits Gergő és Romhányi Áron töretlenül tovább viszik a csapatott egy új, izgalmas úton elindulva. Őket kérdeztük a United Experience terveiről. Tovább

2016. november 10.

Értetlenül, egyben mosolyogva – Németh Róbert szólólemezt készített

Viszonylag ritka a popzene történetében, hogy egy zenekar ritmusszekciójának addig önálló dalszerzőként nem túl produktív basszusgitárosa szólólemezzel rukkoljon elő. Most viszont szerencsére történt egy ilyen eset hazánkban: a 2015-ben feloszlott HS7 basszusgitárosa, Németh Róbert – miközben 2013 óta a Pegazusok Nem Léteznek aktív tagja – még magát is meglepve idén tavasszal elkezdett dalokat írni, amik annyira jók lettek, hogy stúdiófelvételt és nagylemezt érdemeltek. Az október 17-én érkezett, Nincsen mozgás az eseményhorizonton című bemutatkozó albumot a Gold Record kiadó jelenteti meg. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky