3429 zenekar 12496 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
TOP 5

2016. augusztus 13.

Minden idők 10 legnagyobb punk-rock kultfilmje

Copyright:

Zenei műfaj? Divat? Szubkultúra? A punk több mint negyven év után is nehezen megfogható jelenség. Kívülállóként nehéz meghatározni, hogy megérthessük át kell élni. Ebben segít ez a 10-es lista olyan filmekről, amelyek punk-rock életérzést lényegét igyekeznek megragadni. Testközelből.

1. The Decline of Western Civilization (1981)
Black Flag, X, the Germs, Fear, Circle Jerks – Penelope Spheeris filmje a Los Angeles színpadait végigkísérve pontos képet ad a legjobbakról, akik a helyet igazi hardcore mekkává változtatták. (Hiányzó láncszem a Minutemen, akiről szerencsére egészen mélyreható tanulmány született 2005-ben, We Jam Econo címmel.) A fellépéseket megörökítő jelenetek már önmagukban érdemesek lehetnek a zenetörténettel foglalkozók és a lelkes érdeklődők figyelmére. A remek jeleneteket pedig hosszú lenne elsorolni: ahogy Chuck Dukowski nevet a Colt 45-ön, ahogy a Fear magához édesgeti a közönséget (hogy majd az egész koncert egy tömegverekedésbe torkolljon) vagy, ahogy az interjúk alatt érezhető a „mit nekem” életérzés vibrálása.  De ami igazán különlegessé teszi, az az ahogyan a film szinte beletaszít az események közepébe, hogy megélhesd a pillanatot, ahogy a tömeg egymásnak esik a nihilben. Hallhatsz arról, hogy mennyire veszélyes, széttartó, romboló és sokaknak meghatározó volt az amerikai punk a korai Reagan érában. Nézd meg és megtudod miért.

 

 

2. Sid and Nancy (1986)
Nehéz nézni Gary Oldmant, ahogy eljátssza Sid Vicious-t, a Sex Pistols basszusgitárosát – kevesebb, mint egy évtizeddel annak halála után…mégis kimaxolta a szerepet! A Sid és Nancy rögtön a megjelenése után kultfilmmé vált, hála bátorságnak, amellyel a drogfüggő szerelmeseket bemutatja. Az egész film hátterében valamiféle nyersség húzódik meg, amellyel végig kísérhetjük, ahogy a szerelmük gyűlöletbe fordul a heroin függőség mámorában.

 

 

3. Rock and Roll High School (1979)
Bár a 2003-as End of the Century remekül mutatja be a the Ramones karrierjének hullámvölgyeit, ha az együttes legjobb pillanataira vágysz, érdemes megnézni ezt Roger Corman szponzorálta remekművet. Ahogy Joey szerenádozza az I Want You Around-ot és a címadó dal filmes verziója mind olyan élmények, amelyek miatt nem érdemes kihagyni a Rock and Roll High School-t.

 

 

4. The Blank Generation (1976)
New York, 1976: Az olyan előadók mint a Television, a Talking Heads, a Blondie, a the Ramones és Patti Smith a legendás CBGB klubba jártak fellépni, hogy a helyet valóságos zenei laboratóriummá változtassák. Amos Poe és Ivan Král filmje home video jelleggel mutat be egy korszakot, bandázó együttesekkel és koncertfelvételekkel. (Nem összekeverendő az 1980-as Andy Warhol filmmel, mely ugyanezen a címen fut!)

 

 

5. Ladies and Gentleman the Fabulous Stains (1982)
A forradalmak nem a hajfestéssel, hanem fülbemászó dallamokkal és egy különleges kiállással kezdődtek. Így robbanthatott ki igazi felkelést  Corinne Burns. Lou Adler filmje igazi punk klasszikussá nőtte ki magát, Sarah Jacobson-tól Courtney Love-ig mindenki felfigyelt rá. A filmbéli híres idézet („Hatalmas terveik vannak a világgal, de minket nem szőttek közéjük”) pedig a punk generációk mantrája lehetne.

 

 

6. Jubilee (1978)
Sokan „az első punk filmként” emlegetik, Derek Jarman 1978-as filmjét azonban leginkább egy mosh pit közepén megrendezett gerilla Shakespeare előadásként lehetne leírni. Míg a Sex Pistols Erzsébet királynén gúnyolódott, Jarman őt tette meg a film főszereplőjének, aki időutazóként jut el egy disztópikus Angliába. A filmben feltűnik Adam Ant, Jayne County és a the Slits zenekar is.

 

 

7. Another State of Mind (1984)
1982-ben Shawn Stern, a Youth Brigade énekese, vett egy iskolabuszt és elindult egy turnéra barátaival a  Social Distortion-nal. Mire Washingtonba érnek, a Johnny Appleseeds szétesik; szerencsére pár srác a Minor Threat-ből vendégül látja őket a házukban.Ez a hihetetlenül részletes turnénapló nem csupán tele van hihetetlen jelenetekkel, de felbecsülhetetlen időkapszulaként mutatja meg az éra DIY szellemiségét. Ezt  jelentette amerikai punk-rock bandának lenni: tesztoszterontól hajtott belső viták, miközben napról-napra élnek, idegenek segítségére támaszkodva, hogy lenyomhassák a koncerteket, amelyektől megváltást várnak.

 

 

8. The Punk Rock Movie (1978)
Don Letts, egy DJ a The Roxy-ból, a legendás punk klubból,  első sorból nézte végig ahogy a hely felvirágzik. „A fehér testvéreim gitár után nyúltak” – mondta egy Sight & Soung cikkben nemrég – „és én ezeket az energiákat akartam valahogy megörökíteni”. Erre egy Super 8-as kamera biztosított lehetőséget, amellyel a leendő Big Audio Dynamite tag dokumentált mindent, a the Clash, a the Sex Pistols és a Generation X korai fellépéseitől a the Slits együttes tagjainak utcai randalírozásáig. Egyfajta szedett-vedett pillantást nyújt pár együttes életébe…olyanokéba, akik csak csapni akartak egy jó bulit és olyanokéba, akik felkerekedtek, hogy megváltsák a világot.

 

 

9. SLC Punk (1998)
Oké, lehet, hogy a Matthew Lillard hozta Stevo nem épp a világ legmeggyőzőbb punk alakítása…de remekül demonstrálja, hogy ez az életstílus hogyan mentette meg a külvárosi srácokat attól, hogy belepusztuljanak az unalomba. A filmet pedig nyilvánvalóan a zenéje menti meg – melyet a the Exploited, a the Adolescents és a Minor Threat szolgáltat - és persze az forgatókönyvíró-rendező, James Merendino, ahogy őszintén vall arról, hogy milyen a társadalom perifériájára szorult rockerként felfedezni a konzervatív Salt Lake City-t, ahol ő maga is felnőtt.

 

 

10. Üvegtörők - Breaking Glass (1980)
Hazel O’Connor fiatal, dühös zenésze leginkább egy énekesmadár kereszteződése Siouxsie Sioux-szal és Klaus Nomi-val. Egyszerre vágyik sztárságra és lesz mártírja a kapitalizmus korrupt erőinek, mely csak „zeneiparként” ismeretes. Brian Gibson koldusból királyfi története egyszerre ad képet arról, hogy milyen volt, amikor a korai 80-as éveket kizsákmányolta a punk-rock műfaj és a „jöhet bármi” érzet, ami ott lebegett a kezdeti robbanásszerű siker után. Az Eighth Day pedig képernyő előtt tart bárkit.

 

 

Őri Eszter

Forrás: Rolling Stone

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2017. március 8.

Az MTV 5 legmegosztóbb videoklipje az elmúlt 30 évből

Vallási tabuk, rasszizmus és NSFW tartalom - az MTV számos népszerű klip mellett jó néhány botrányos, felkavaró tartalmú videót is megismertetett a világgal. Ma, olyan előadókkal a hátunk mögött, mint Nicki Minaj, Lady Gaga vagy Miley Cyrus, nehéz elképzelni, hogy 1981-ben, a zenecsatorna indulásakor melyik klipek verték ki a biztosítékot a nézőknél. Lássuk, az MTV 5 legmegosztóbb zenei videóját az elmúlt 30 évből. Tovább

2016. november 29.

TOP 5 zenész, aki visszautasította a díját

Az utóbbi időben mindenki a Bob Dylan Nobel-díja körüli mizériáról ír a szakberkekben. Az amerikai zenész folyamatosan a svéd akadémia idegein táncol a válaszaival, amit nem tartanak a legkevésbé sem „úriemberhez méltónak”. De a zenészek között nem ritka, hogy visszautasítanak díjakat. Íme az az TOP 5 esett, amikor ténylegesen visszaadta egy előadó az elismerését, sokak felháborodására akár. Tovább

2016. július 8.

Ezt hallgatja! M-papa TOP5 (Kelemen Kabátban)

A Kelemen Kabátban idén sem pihenget a strandon a nyári melegben. A banda folyamatosan turnézik, a közönség nagy örömére. Most éppen a fővárosba tartanak, ahol július 15-én adnak egy fergeteges showt a Barba Negra Track-ben. Előttük két vendégzenekar is látható lesz: a SuperStereo és az Egy Másik Zenekar sem lesz ismeretlen a koncertlátogatók számára. Még a buli előtt nézzük meg, mit is hallgat M-papa szabadidejében. Tovább

2016. július 5.

Ezt hallgatja! Posztós Balázs TOP5 (Hello Hurricane)

Mostani toplistánkat Posztós Balázs állította össze nekünk, aki a Hello Hurricane basszerosa. A 2012-ben alakult zenekarra érdemes mostanság odafigyelni, hisz idén bekerültek a Cseh Tamás Programba, és új albumuk, a What Can I hide, most került ki a virtuális polcok kínálatára. Na de lássuk, hogy miket hallgat Balázs a saját nótáikon kívül. Tovább

2016. április 29.

Ezt hallhatja! Vince Murphy Top5 (Paddy and the Rats)

Az írpunk visszatér Budapestre! 2016. április 30-án szombaton a Paddy and the Rats igazi kelta hangulatot varázsol majd a Barba Negra Track színpadjára. Azt estnek két érdekessége is lesz: egyrészt online, streamen is lehet követni a koncertet azoknak, akik nem tudtak eljutni a Lágymányosi-híd tövébe. Másrészt az est folyamán tiszteltét teszi Szekeres Andris, a Junkies énekes is. Addig is viszont itt van Vince Murphy 5 legkedvesebb nótája, hogy ráhangolódjunk a szombati koncertre. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky