3430 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2014. december 1.

Black Nail Cabaret – új kislemez és klip

Copyright:

Új kislemezzel és egy sötét hangulatú klippel jelentkezik a Black Nail Cabaret. A pop-noir duó tagjai Árvai-Illés Emese énekes és Tarr Zsófia billentyűs, akik jelenleg a London-Budapest távolságot legyőzve készítették el Satisfactionre keresztelt EP-jüket, mely a márciusban megjelenő második albumuk előfutára.

A Black Nail Cabaret dark wave ihletésű synth pop zenéjével 2010-ben debütált, koncertjeiket háttérvetítésekkel és performansz előadókkal is megtámogatták. A páros első nagylemeze 2012-ben jelent meg Emerald City címen, az albummal megjárták Dániát és Németországot is, itthon pedig a svéd industrial Covenant és a német De/Vision előtt játszottak.

A lányok két éve alkotnak a Budapest-London távkapcsolatban, az ötletelés és a dalok írása online zajlott, de a kezdetektől segíti őket Árvai Krisztián producer, aki a fellépéseknél hangmérnökként kíséri őket, a Satisfactionnél pedig a számírásból is kivette a részét: „Krisztián folyamatosan tolja magából a különböző riffeket, a Satisfaction induló másodpercei egy volt ezek közül. Ragaszkodtam hozzá, hogy ebből dal legyen, mert egyből elindult rá a vokál fejben, és volt egy szövegem is, amit erre szerettem volna felhasználni. Annyira stimmelt az egésszel, hogy szinte hozzá sem kellett nyúlni. Nagyon gyorsan megvoltunk. – Meséli Emese. – A Satisfaction szövege nem új keletű. Akkor íródott, amikor egyedül éltem. Mindenki, aki korábban ismerte a dalt a szexuális élvezetekkel hozta összefüggésbe, pedig tulajdonképpen az ellenkezőjéről szól: mindannyian átestünk már ezen, egyedül élsz, nincs kihez szólnod, nincs kivel szeretkezned, csak a fantáziád marad és mindegy milyen erősen próbálkozol, egy ponton frusztráltnak érzed magad. Talán depresszióba is esel, mintha egy tölcséren haladnál lefelé, egyre kétségbeesettebben próbálsz kimászni, ami még inkább megnehezíti a dolgokat.”

A kislemez ITT!

A dal komor, belső fesztültségekre reflektáló hangulatát megfogó videó is született. A klipet Londonban forgatták, a távolságot pedig úgy sikerült legyőzniük, hogy Zsófit háttérvetítéssel varázsolták Emesével „egy helyre”: „Mivel mindenki a szexre asszociált egyből a dallal kapcsolatban, próbáltunk olyan embert keresni, aki kihozza belőle azt a pszichológiai játékot, amit általában játszunk a frusztrációnkkal. Vágó Bianka rendezte a klipet, aki egyébként is filmszakos hallgató Londonban, és nagyon jó ízléssel bír jelenleg futó videoklipek terén, mindig nagyon képben van az aktuális bandákról. Ez volt az első rendezése, és biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó! A barátja Jakub Tucholski is sokat segített a forgatáson és a vágásban, valamint egyik barátom Cale Firgren is szerepel a klipben, akinek szintén kellemesen beteg ötletei szoktak lenni. Zsófi felvételeit Ficsór Zsolt készítette Budapesten. A projektorral való játék Bianka ötlete volt, hogy így hozzon össze kettőnket Zsófival egy videóban. Ez egy picit a mi személyes frusztrációnkra is utal: különválaszt minket a távolság, ami nehézkessé teszi azt, hogy érzelmileg vagy kreatív szinten ott legyünk egymásnak.” – Avat be a forgatás részleteibe Emese.

 

 

A kislemezen négy szám található, kettő dal és kettő remix, amik a Satisfactionhöz készült újraértelmezések. A lemez másik dalát, az Elizabeth-et egy 2008-as történet inspirálta, melyről Zsófi mesélt: „Egyszer bemondták a hírekbe, hogy Ausztriában 24 év után megtaláltak egy lányt a pincében, akit az apja zárt be oda és tőle lettek később gyerekei. Éveken keresztül ott rejtegette, és senki nem tudott róla semmit, felnőtt nőként szabadult ki. Róla szól a dal, Emkét nagyon megihlette a története, a zenéje pedig egy régi zongoratémámra épül, ami az idők során teljesen megváltozott.”

A csapat tagjai a Black Nail Cabaret mellett más formációkban is aktívak: Emese közreműködött a német elektronikus zenész Daniel Myer experimentális elektronika projectjén, az Architect legújabb albumán, Zsófi pedig Temesvári Balázs zeneszerző biodark projectjével, az I.O.N-nal, illetve a ROSINFLUX-szal is fellépett.

A digitális formában megjelenő Satisfaction a német Basic Unit Productions/Negative Gain Productions gondozásában jelent meg Európában, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt. Az ezt követő nagylemez a Harry Me, Marry Me, Bury Me, Bite Me várhatóan 2015 márciusában jön ki, amivel a zenekar egy hazai lemezbemutató után 10 állomásos németországi turnéra indul a német Camouflage társaságában.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. március 29.

Palackposta kihívás - új dalok írására buzdítja az otthon maradt zenészeket a Konyha

Szepesi Mátyás énekes-frontember felhívást tett ki a Konyha közösségi felületeire, amelyben arra kéri dalszerző kollégáit: ha már nincsenek koncertjeik, a felszabaduló időben írjanak új dalokat, amelyek kapaszkodót és néhány jó percet adnak közönségüknek. Tovább

2020. március 29.

Kárfelmérés: a válaszadók 95,8%-ánál volt programlemondás

Közel kilencszáz, a könnyűzenében valamilyen módon érintett kolléga töltötte ki az elmúlt tíz napban a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) olasz mintára készült elektronikus kérdőívét, ami elsősorban a szférában már látható károkat igyekezett felmérni. Március 11-e után a válaszadók 95,8%-ának kellett előre leszervezett programokat lemondania, illetve ezek többségét (82,4%) megpróbálni egy későbbi időpontra áttenni. Tovább

2020. március 29.

Elindul a #mertkelladal kampány

A könnyűzenei szakma összefogására és a magyar könnyűzenét szeretők segítségére és támogatására számít a #mertkelladal kampány. Tudatos zenefogyasztással, több magyar dal hallgatásával és lejátszásával plusz költségek nélkül lehet támogatni és segíteni a magyar könnyűzenét ebben a nehéz helyzetben. Tovább

2020. március 29.

Kék és Narancssárga Produkció: Az új közösségben megújultam, de a hangzás - amit egy ország megszeretett - marad!

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2020. március 28.

Koronavírus: rászoruló szerzőknek és előadóművészeknek segít az EJI és az Artisjus

Rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról döntött az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület. Az összehangolt intézkedéssel azoknak az előadóművészeknek és könnyűzenei szerzőknek nyújtanak segítséget, akik a koronavírus miatt elmaradó előadásaik és más munkáik következtében vesztik el jövedelmüket.
  Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky