3430 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2013. május 17.

Hatodik alkalomman vannak itt: Athe Sam a Gödörben

Copyright:

Már hatodik alkalommal Athe Sam, azaz itt vagyunk. Ez a két szó magába foglalja a hat napos fesztivál lényegét: itt vagyunk, megmutatjuk magunkat, romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban, magas színvonalon, a főváros közepén, az új helyre költözött Gödör Klubban, 2013-ban újra a megszokott június eleji napokban.

A fesztivál célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és az emberi méltóság tiszteletéhez. 
 
Mindezek alapfeltétele, hogy ismerjük egymást. Az Athe Samon találkozik roma és nem roma, oláh, beás és magyar cigány, ismeretségek, barátságok köttetnek, együttműködések, kezdeményezések alakulnak, új tehetségek kerülnek reflektorfénybe, hol sírva, hol nevetve szembesülünk a cigány lét problémáival, értékeivel és szépségével. 
 
A szervezők reményei szerint a fesztivál hosszabb távon hozzájárul a roma társadalommal kapcsolatos előítéletek leküzdéséhez.
 
A 2013. évi Athe Sam Fesztivál már az új helyszínre költözött Gödör Klubban, a Király utcában várja a látogatókat. Az idei programkínálatban a hazai fellépők mellett helyet kapnak szlovák, cseh, erdélyi, francia előadók is.
 
A programok több síkon közelítenek a roma kultúrához és a cigányság aktuális kérdéseihez. A hangsúlyos zenei programok mellett, kiállítás, irodalmi estek, filmvetítések, táncházak egyszerre teszik lehetővé a megismerést és a szórakozást. A programban különös hangsúllyal szerepelnek a roma és nem roma művészek közös produkciói és a tehetséggondozás.
 
A fesztivál zenei felhozatala sokszínű: autentikus oláh- és beáscigány folkzenekarok, jazz, és megannyi más műfaj képviselteti magát. A hazai fellépők sora hosszú, de ott lesz az Athe Sam zenekar, a Szakcsi Trio, Karaván Família, Khamoro, Kék láng, Romano Drom. A Bárdos Deák Ági vezette BARDO cigányzenészekkel kiegészülve lép színpadra.
 
A rájátszás című műsor is a fesztivál része, „Ezt is el” címmel Erdős Virág művei szólalnak meg. Közreműködik: Beck Zoltán, Kollár-Klemencz László, Paizs Miklós és a Romano Drom zenészei.
 
Az Athe Slam Poetry roma témákkal lesz jelen a fesztiválon.
 
A Kalocsai Hagyományőrző Csoport zenével és tánccal fűszerezett előadásában cigány hagyományok elevenednek meg. 
 
Szlovákiából érkezik a Kokavakere Lavutara zenekar, ők az egyik utolsó képviselői Szlovákia hagyományos, generációról generációra öröklődő cigányzenét játszó együtteseinek. Az együttes 1997-ben alakult és azóta Közép-Európa mellett, kívül felléptek Norvégiában, Hollandiában, Angliában és Olaszországban is. A zenekar vezetői a zenélésen túl más, a roma kultúra területén indított projektben is részt vesznek, számos díjat kaptak a cigányzene megőrzéséért végzett munkájukért. 
 
A Terne Chave Csehországból jön a fesztivál meghívására. Zenéjükben a roma folk-zene határait feszegető témákban keverednek a jazz, a latin, a blues, a rock, a flamenco elemei a modern, nagyvárosi grooveokkal. A nyolc tagú (két gitár, tangóharmonika, hegedű, basszus, dob és ütőhangszerek) zenekar megnyerte a legjobb új cseh világzenei produkciónak járó díjat, ami szélesre tárta az otthoni klubok kapuját a formáció előtt. Játszottak közösen Vera Bíla & Kale-val, Iva Bittova-val, Ida Kelarova-val, majd az Avjam pale album megjelenése után megindultak az európai turnék, jártak Lengyelországban, Belgiumban, Skóciában, Olaszországban, most ismét Magyarországra érkeznek bemutatni, milyen is a tradicionális roma zene új felfogásban.
 
A Traio Romano Dél-Franciaországban élő, román zenészekből áll. Flamencóval fűszerezett tradicionális román cigány slágereikkel mindig magával ragadják a közönséget.
 
Az Athe Sam eddigi kiállításai is foglalkoztak a hagyományos mesterségekkel, de Gábor Lali koránt sem mondható egyszerűen hagyományosnak. Az erdélyi alkotó roma mesterségből táplálkozó iparművész. A Gábor családokat hagyományosan jellemzi a rézművesség, ők a legtradicionálisabb cigány csoportok egyike, a rézművesség is apáról fiúra száll. Gábor Lali újra alkotja, szimulálja mindennapi tárgyainkat, lehet szó egy pár cipőről, hegedűről, kalapról, vagy akár a bibliáról is. A kiállítás címe: Cigány Rezek Ragyogása.
 
A Gödör Klub szabadtéri vetítőjében roma témájú dokumentum- és nagyjátékfilmek kerülnek vetítésre. 
 
Julcsi jósdájába betérve bárki betekintést nyerhet a jövőjébe.
 
Tánc, mulatság, jókedv és a színes forgatag a hatodszor megrendezésre kerülő fesztiválon is garantált.
 
A fesztivál minden programja INGYENES!
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. március 12.

Bocsánat - befejezi a közös zenélést a Kistehén

A Kistehén tagjai közel húsz év zenélés után úgy döntöttek, befejezik a közös játékot. Azonban mielőtt végleg elköszönnének közönségüktől, a záróévben még megmerítkeznek a nyárban és a fesztiválokban. A Kistehén utolsó budapesti koncertje július 30-án lesz a Budapest Parkban. Aztán ezt is elviszik magukkal. Tovább

2020. március 7.

Budapesti klubkoncert kedvéért szakítja félbe fesztiválturnéját a Belle and Sebastian

A zenei szívmelengetés skót királya (és királynője), a Belle and Sebastian 2020. június 23-án a budapesti A38 Hajó színpadán ad majd koncertet. Első magyarországi fellépésük azért is különleges, mert ez lesz az egyetlen klubkoncert, amelynek kedvéért a zenekar kitérőt tesz nyári fesztiválturnéján, árulta el az A38. Tovább

2020. március 6.

Egy Van – látványos Kelemen Kabátban EP bemutató az Akváriumban

Miközben bemutatták a Végtelen című dalukra készült klipet a VOLT Film augusztusban indult utazós mozijának - a Road Movie  - egyik epizódjaként,  minden eddiginél fergetegesebb bulira készülnek, ami nem más, mint az  „Egy Van” című EP bemutató nagykoncertjük március 6-án az Akváriumban, amely minden eddiginél látványosabb lesz!
  Tovább

2020. február 26.

TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ 2020 – FOLKARÉNA 2020

Harminckilencedik alkalommal rendezik meg az élő népművészet összművészeti fesztiválját, az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt 2020. március 20-22. között, közel 2600 közreműködővel. A fő helyszín most is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlanak majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes további kisebb-nagyobb termet is kitöltjük párhuzamosan futó programjainkkal. Tovább

2020. február 26.

Hazalátogat Alanis Morisette

A hétszeres GRAMMY®-díj nyertes, multi-platina eladásokkal rendelkező énekesnő, Alanis Morissette 12 év után újra fellép Magyarországon, a Papp László Budapest Sportarénában. A koncerten egyrészt a világkörüli turnéja, valamint a Jagged Little Pill album 25 éves évfordulójának ünneplésére kerül sor, másrészt remélhetőleg az egyelőre párszavas magyartudását is gyakorolni, bővíteni fogja az énekesnő! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky