3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2013. április 24. | Bertoni

Jövőre megszűnik a jubiláló A38?!

Copyright:

Kedden gigantikus sajtótájékoztatóra került sor a méltán népszerű A38 Hajó fedélzetén. Vasák Benedek és Kozlov Sándor a támogatók gyűrűjében beszámoltak az április 30-án 10. születésnapját ünneplő rendezvényközpont sűrű programtervéről, a várható újításokról és egyéb elköteleződéseikről. Nézzük először a zenei részleget!

Az eddigi évek számvetése csak megerősíti az A38 kiemelt szerepét a hazai könnyűzenei életben. 10 év alatt több mint 5000 programot szerveztek a hajón, 10 ezernél is több fellépőt fogadtak, a látogatók száma pedig meghaladja a 2 milliót. Immár a Sziget fesztivál legnagyobb fedett helyszíne is hozzájuk kötődik. Tavaly két közönségszavazásból is győztesként kerültek ki az „A világ legjobb klubja” és „A legjobb klub” címekkel. „Az A38 egy műfajt teremtett Budapesten és talán egy kicsit minta is” – fejtette ki bevezetőjében Vasák Benedek. Ezt a szerepet pedig nemcsak vállalják, de a folyamatos bővítésekkel igyekeznek még hitelesebben megfelelni neki: 2010 óta olyan összművészeti kulturális központtá fejlődik a Hajó, ahol például interaktív 3D-s DJ-installációval is találkozhatnak a látogatók, kiállításokat tekinthetnek meg, tehetségkutatón vehetnek részt, illetve hamarosan oktatási feladatokat is ellát majd.

Ezt a sokrétűséget próbálják érzékeltetni a születésnapi rendezvénysorozattal, amely nagyjából ez év végéig tart majd. Az első nap természetesen április 30-a, amikor a koncertterem két jeles előadónak ad otthont. „A késő esti osztrák sztárparádé, Richard Dorfmeister és Rupert Huber közös elektronikus zenei projektje, a Tosca-koncert előtt egy nemzetközileg elismert svéd zenekar, a finom, elegáns, akusztikus balladáiról elhíresült José González vezette Junip mutatja be legújabb lemezét.” Ha ez nem lenne elég, az orrterasz és a tetőterasz megnyitását is ekkorra időzítették, és a Random Trip ez alkalomból ünnepi különkiadással jelentkezik. Az étteremben mindeközben kezdetét veszi a Budapest Bár Ínyenceknek heti rendezvénysorozata, amelynek keretében a BB zenészei szolgáltatják a kíséretet a vacsora mellé.

A tarkaság májusban is folytatódik: összesen 75 különböző programmal várja a Hajó az érdeklődőket köztük a már hagyományosnak mondható Random Trip estekkel, a Technokunts és a Kiosk folyton megújuló kínálatával, a mesemuzsika sorozattal, a Liszt Ferenc Kamarazenekar estjeivel, továbbá elindul a már említett Budapest Bár Ínyenceknek és az elektronikus zenei programokat egybegyűjtő Nightlife is.

Az osztrák, francia és skandináv kapcsolatoknak köszönhetően változatos külföldi csemegékkel várják a látogatókat: például a korábban elmaradt Billy Talent bulit július 1-jén pótolják be, a kanadai Crystal Castles július 10-én lép fel, Amanda Palmer pedig november 10-én ad elégtételt a közönségnek a korábbi halogatásért. Kozlov Sándor kiemelte annak fontosságát, hogy a Hajó „ne egy meghatározott műfaj mellett kötelezze el magát”, így az elektronikus zenével karöltve rock és metál bandák is képviseltetik majd magukat a színpadokon.

Több lemezbemutatónak is az A38 ad otthon, ezek közül a Wattican Punk Ballett május 10-én érkezik Senával közösen, hogy az ugyanitt az NKA támogatásával rögzített korongot megismertesse, megszerettesse a közönséggel. Ugyancsak a Hajón készült el Barabás Lőrinc új albuma, amelyet május 11-én hallhat először a nagyérdemű.

A kortárs magyar zenekarok nemcsak hangfelvételeket, de kisfilmeket is készíthetnek a helyszínen, amelyekből hamarosan egy archívum is elérhető lesz. Vasák Benedek hangsúlyozta, „nemcsak a koncertek érdekelnek minket, hanem szeretnénk nyitni más területek felé” – ennek érdekében például májusban 240 tévéműsort terveznek, amelyek a Duna Televízió és az MTVA közreműködésével kerülnek majd képernyőre. A YouStreammel is kísérleteztek, az így készített koncertfelvételek nézettsége reklám nélkül is átlépte a 10 ezres határt, valamint az országhatárt is, amennyiben a nézők negyede az Egyesült Államokból lépett be az oldalra. Ez is mutatja, hogy valóban nemzetközi színvonalú programokkal várja a szórakozni vágyókat az A38 Hajó.

De mégis meddig? A szervezők sajnálattal jelentették be, hogy 2014. január 2-án az állóhajó egy időre bezár, ugyanis elérkezik a kötelező karbantartás ideje. A teljes generálozás miatt a Hajót egyelőre bizonytalan időre kivontatják Budapestről – remélhetőleg februártól ismét fogadóképes lesz majd, hogy a 11. születésnapját is megünnepelhessük!

Bertoni
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. október 15.

Premier! Fatal Error - Művirágok Karneválja

A részben ceglédi, részben budapesti Fatal Error zenekar 2020-ban a járvány és leállás ellenére sem hagyta porosodni hangszereit. A színfalak mögött folyamatosan dolgoznak a negyedik nagylemezükön, melynek első, egyben címadó dala a Művirágok karneválja. Tovább

2020. október 15.

Premier! Lelki küzdelmek és felkavaró érzelmek Solére új dalában

Szigeti Zsófi, azaz Solére új szerzeménnyel tért vissza előző, nagy sikerű “Köztünk Liliom” című művészi klipje után. Ezúttal egy mély és súlyos témát boncolgat. “A Hold meg én” című alkotásának minden sora az ő lelki küzdelmeiről szól, a szöveget belső vívódásai ihlették, amelyek tavaly év végére csúcsosodtak ki, mikor borderline személyiségzavarral diagnosztizálták. Tovább

2020. október 12.

Jön a Rómeó Vérzik történetének legütősebb albuma!

2020. október 15-én érkezik egy korongnyi keleti rock ’n roll - friss lemezzel rukkol elő a Rómeó Vérzik. A felvidéki kvartett ugyanis a márciustól tartó kényszerpihenő alatt sem tétlenkedett: 11 ütős rocknótát dobtak össze – ráadásul elmondásuk szerint a Szűk a tér a zenekar legerősebb anyaga a 2004-ben megjelent slágergyáros Engedd belém korong óta. Tovább

2020. október 9.

Instrumentális, könnyed és igazán magával ragadó

A Vasovski live nem adja alább, sorra jelenteti meg jobbnál-jobb zenéit. Legutóbb Kollányi Zsuzsival alkottak, a „Lélegezz” pedig csodálatosan muzsikál. Tovább

2020. október 7.

A csütörtök éjjel tényleg soha nem érhet véget

A 2016-os foci Eb óta tudjuk, hogyha a magyarok játszanak, akkor az éjjel soha nem érhet véget… Legközelebb csütörtökön csendülhet majd fel a sláger, amikor Bulgáriával csap össze a magyar csapat. Bár idén a helyszínen nem lehetünk ott, de otthon vagy kedvenc vendéglátóhelyünkről tudunk szurkolni és aki szereti, focihimnuszt énekelni - a Coca-Cola a magyar válogatott támogatása jeléül egyedi címkés palackokkal készült, melyek a nagy 2020. október 8-i este apropójából kaphatók az éttermekben, bárokban. A szurkolói címkéken pedig mi más szerepelne, mint a focicsapat induló dalának címe! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky