3429 zenekar 12451 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2011. augusztus 9.

Budavári Borfesztivál Gálakoncert – teljes program!

Copyright:

Briliáns programmal jelentkezik az idei, 20. Jubileumi Budavári Borfesztivál Gálakoncertje szeptember 2-án, hiszen olyan darabokkal találkozhatunk, mint a Carmina Burana, valamit olyan sztárokat hallgathatunk, mint Miklósa Erika, Massányi Viktor, és Gulyás Dénes. Cakó Ferenc csodálatos homok animációja teszi teljessé az élményt.

A 20. Jubileumi Budavári Borfesztivál Gálakoncertje

Élő homokrajzok a tavasz, szerelem és bor himnuszáról

2011. szeptember 2. 19:30 óra

Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 
Műsor:
 
Glinka: Ruszlán és Ludmilla – Nyitány
 
A Borfesztivál 20 éves története - képekben
 
- szünet -
 
Orff: Carmina Burana
Közreműködik: 
Óbudai Danubia Zenekar, vezényel Kollár Imre
Cakó Ferenc homok animáció
Szólisták:
Miklósa Erika – szoprán
Gulyás Dénes – tenor
Szegedi Csaba – bariton
A Budapesti Stúdió Énekkara, a Honvéd Férfikar, karigazgató Strausz Kálmán
A Magyar Rádió Gyermekkórusa, karigazgató Thész Gabriella
 
Glinka: Ruszlán és Ludmilla - nyitány
 
Glinka második operája Puskin költeménye nyomán készült. A zeneszerző ezúttal a szomszédos keleti népek dallamkincséből merített. Művében hibátlanul érvényesül az olasz mesterektől tanult dallamos énekszólam, a németektől elsajátított gondos kidolgozás és a francia nagyopera látványos pompája. Az ifjú hős, Ruszlán, aki kedveséért, a szép Ludmilláért bátran szembeszáll minden veszéllyel, a nyitány főtémájában mutatkozik be első ízben a hallgatóságnak.
 
A 20 éves Budavári Borfesztivál története – vetítés
 
Tízperces visszaemlékezés a Borfesztivál elmúlt 20 évéről. Borok, emberek, mosolyok, barátságok, ízek, illatok, ritmusok és dallamok.
 
Orff: Carmina Burana
 
Mióta a tavasz, a bor és a szerelem himnuszaként is ismert Carmina Burana-t 1937-ben Frankfurtban bemutatták, felesleges feltenni az ismert kérdést: „Szereti ön?...” Szereti. Szerzője, Carl Orff is ebben a művében találta meg a maga igazi világát, 1935 előtti műveit, kevés kivétellel, le is tiltotta.
 
„Stílusa egyedülálló jelenség és követhetetlen” – írta Várnai Péter zenetörténész. Ütőhangszerek és zongorák virtuóz alkalmazásával előtérbe helyezi a ritmust. Egyszerű alapakkordokat használ, monoton ismételgetéssel szinte szuggerálja a szöveg befogadását. Szereti a szép, - néha szinte közönséges – melódiát. 
 
A mű alapjául szolgáló moralizáló, tréfás, sőt pajzán diákdalok 13. századi gyűjteményét a 19. század elején lelték fel, a benediktbeureni kolostorban.
 
A koncert egyik világhírű közreműködője Cakó Ferenc kiváló és érdemes művész. Megnyerte többek között a Cannes-i Filmfesztivál animációs fődíját, kapott Arany Medve-díjat, Hamu című filmjét Oscar-díjra jelölték. Egyedülálló, szemet és lelket gyönyörködtető élő homok animációját kimondottan erre az alkalomra, erre a műre dolgozta ki, melyet a Borfesztivál Gálakoncertje során láthat először a nagyközönség.
 
Jegyeket elővételben a Jegymester oldalán, a helyszínen és az ismert jegyirodákban lehet váltani  3200.-, 4800.-, 5800.- és 7000.- Ft-os árakon.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. március 12.

Bocsánat - befejezi a közös zenélést a Kistehén

A Kistehén tagjai közel húsz év zenélés után úgy döntöttek, befejezik a közös játékot. Azonban mielőtt végleg elköszönnének közönségüktől, a záróévben még megmerítkeznek a nyárban és a fesztiválokban. A Kistehén utolsó budapesti koncertje július 30-án lesz a Budapest Parkban. Aztán ezt is elviszik magukkal. Tovább

2020. március 7.

Budapesti klubkoncert kedvéért szakítja félbe fesztiválturnéját a Belle and Sebastian

A zenei szívmelengetés skót királya (és királynője), a Belle and Sebastian 2020. június 23-án a budapesti A38 Hajó színpadán ad majd koncertet. Első magyarországi fellépésük azért is különleges, mert ez lesz az egyetlen klubkoncert, amelynek kedvéért a zenekar kitérőt tesz nyári fesztiválturnéján, árulta el az A38. Tovább

2020. március 6.

Egy Van – látványos Kelemen Kabátban EP bemutató az Akváriumban

Miközben bemutatták a Végtelen című dalukra készült klipet a VOLT Film augusztusban indult utazós mozijának - a Road Movie  - egyik epizódjaként,  minden eddiginél fergetegesebb bulira készülnek, ami nem más, mint az  „Egy Van” című EP bemutató nagykoncertjük március 6-án az Akváriumban, amely minden eddiginél látványosabb lesz!
  Tovább

2020. február 26.

TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ 2020 – FOLKARÉNA 2020

Harminckilencedik alkalommal rendezik meg az élő népművészet összművészeti fesztiválját, az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt 2020. március 20-22. között, közel 2600 közreműködővel. A fő helyszín most is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlanak majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes további kisebb-nagyobb termet is kitöltjük párhuzamosan futó programjainkkal. Tovább

2020. február 26.

Hazalátogat Alanis Morisette

A hétszeres GRAMMY®-díj nyertes, multi-platina eladásokkal rendelkező énekesnő, Alanis Morissette 12 év után újra fellép Magyarországon, a Papp László Budapest Sportarénában. A koncerten egyrészt a világkörüli turnéja, valamint a Jagged Little Pill album 25 éves évfordulójának ünneplésére kerül sor, másrészt remélhetőleg az egyelőre párszavas magyartudását is gyakorolni, bővíteni fogja az énekesnő! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky