3429 zenekar 12451 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2011. április 11.

Fókatelep és Besh o droM lemezbemutató

Copyright:

Babel Sound Presents: Fókatelep és Besh o droM lemezbemutató | Április 22-én, pénteken a Szikrában a Fókatelep és a Besh o droM lemezbemutató koncertje kerül megrendezésre neves vendégekkel, vetítéssel és fényjátékkal. Mi a közös a két zenekarban? A zenéjükben a népdalok és a különböző tradíciók a megszokott keretekre fittyet hányva szabadon keverednek a modern hangzásokkal, ezzel egy teljesen új, képzeletbeli világ zenéjét tárva elénk. Határok nincsenek, csak a tiszta erejű, kliséktől mentes, makulátlan szabadság, amely garantáltan kiemel a hétköznapokból, és táncra kér fel mindenkit. A koncertek után a levezetésről a Stereo Partizan és DJ Jutasi gondoskodik.

Fókatelep – Fokadelic - Új album, videoklip, lemezbemutató, európai turné

A Korai Öröm és a colorStar zenészeiből álló zenekartörzs, illetve Oláh Annamária sokoldalú tehetségének találkozása új minőséget hozott létre, amely a második albumon, a Focadelic-en bontakozott ki igazán. A számok dallam- és szövegvilága hol a magyar népzenét idézi, hol a latint, cigány tangó után triphop alapok következnek, orosz beat után ír kocsmazenébe épített magyar csujogatós. Ez a sokféleség a zenekar sokszínű világlátását tükrözi, a dalok pedig összetéveszthetetlen, különleges egységgé forrnak össze a Fókatelep zenéjében. A Fókatelep 2009-ben megjelent első albumáról a média így írt: „A tiszta erejű rockzenébe ágyazott katartikus erejű népdalokkal teremtenek új világot”.

Ahogy az első albumon, most is neves vendégek szerepelnek a lemezen: a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert (hegedű és tangóharmonika), a legjobb férfi cigány énekesként számon tartott Balogh Gusztáv, a Napra Hegedűs Mátéja (hegedű) és az ex-Anselmo Crew Kerényi Ákos (bongó).  A lemezmegjelenése után pedig hamarosan bemutatásra kerül a zenekar új videoklipje is. Májusban az együttes lemezbemutató turnéra indul Európába, amely Luxembourg kiemelt kulturális központjában, a Neumünsteri Apátságban kezdődik.

Besh o droM: Kertünk alatt

12 év, 4 kontinensen több mint 1000 koncert, több mint harmincezer eladott lemez, több mint félmillió km megtett út és hat lemezmentes év után 2011. április 22-én „Kertünk alatt” címmel új anyagot mutat be a zenekar. Figyelem! Nem hagyományőrzésre. Táncra!

Besh o droM: lovári nyelven "üld meg az utat", így kezdődik minden leírás. Ez a kifejezés valójában azt jelenti "eredj a dolgodra", "csináld a dolgodat", "találd meg magad".

A zenekar 11 éve eredt neki, és nevéhez hűen a világon átívelő, hosszú, valóban saját utat járt be eddig. Most ez az út fontos mérföldkőhöz ért. 6 év után elkészült a zenekar 5. lemeze, melyen a Besh o droMtól már megszokott fergeteges energia és a sántákat is táncra perdítő ritmusok mellett megújult hangzásra, új hangszerekre és zenei térképük új felfedezéseire számíthatunk.

A Besh o droM egy képzeletbeli világ zenéjét tárja elénk. Ebben a világban a szomszédos népek ismerik, szeretik és játsszák egymás zenéjét. Különböző tradíciók szabadon keveredhetnek egymással és a modern hatásokkal. Ebben a világban nincs „folk rendőrség”, a népzene szabadon használható, alakítható, autodidakta punk-rockerektől a tanult cigányzenészekig mindenki játszhatja.

Az évek során még erősebbé, lendületesebbé, virtuózabbá vált zenekar, a rá annyira jellemző tánczenéjét játssza megújult hangzásban, népi, akusztikus, elektromos és elektronikus hangszereken. Az új albumon szászcsávási, őrkői és más cigány dalok, moldvai, mezőségi magyar népdalok keverednek szerb, román, makedón dallamokkal, de felcsendül egy dél-indiai dallam is, ráadásként pedig egy egyedülálló Pacsirta feldolgozást találhatunk.

Aki április 22-én eljön a Szikrába, az először hallhatja élőben az új lemezt. Figyelem! Strapabíró tánccipő viselete ajánlott.

Stereo Partizan
A Besh o droM-ból ismert Barcza Gergely oldalági elektro-world projectje, amely az elmúlt évben kapott lángra a pesti klubokban. A breaket, elektrot balkáni, arab és egyéb dallamokkal mixelő duó várhatóan új tünemény lesz az igényes bulizós zene után kutatók egén.

Szikra - 2011. április 22., péntek
Fókatelep, Besh o droM
Stereo Partizan és DJ Jutasi
Kapunyitás: 21:00

Az elővételes jegyeket vásárlók, a TÁP Színház: Etchno című előadását is megtekinthetik 19 órától.
Szikra Cool Tour house: 1066 Budapest, Teréz krt. 62.
Jegyek elővételben: 1500 Ft
A koncert napján: 1800 Ft

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. június 2.

Elmarad az idei Electric Castle Fesztivál Erdélyben

Idén júliusban rendezték volna a 8. Electric Castle fesztivált - Kolozsvár mellett a történelmi jelentőségű Bánffy Kastélyban-, de a járványügyi helyzetre való tekintettel jövő évre halasztják. Tovább

2020. március 12.

Bocsánat - befejezi a közös zenélést a Kistehén

A Kistehén tagjai közel húsz év zenélés után úgy döntöttek, befejezik a közös játékot. Azonban mielőtt végleg elköszönnének közönségüktől, a záróévben még megmerítkeznek a nyárban és a fesztiválokban. A Kistehén utolsó budapesti koncertje július 30-án lesz a Budapest Parkban. Aztán ezt is elviszik magukkal. Tovább

2020. március 7.

Budapesti klubkoncert kedvéért szakítja félbe fesztiválturnéját a Belle and Sebastian

A zenei szívmelengetés skót királya (és királynője), a Belle and Sebastian 2020. június 23-án a budapesti A38 Hajó színpadán ad majd koncertet. Első magyarországi fellépésük azért is különleges, mert ez lesz az egyetlen klubkoncert, amelynek kedvéért a zenekar kitérőt tesz nyári fesztiválturnéján, árulta el az A38. Tovább

2020. március 6.

Egy Van – látványos Kelemen Kabátban EP bemutató az Akváriumban

Miközben bemutatták a Végtelen című dalukra készült klipet a VOLT Film augusztusban indult utazós mozijának - a Road Movie  - egyik epizódjaként,  minden eddiginél fergetegesebb bulira készülnek, ami nem más, mint az  „Egy Van” című EP bemutató nagykoncertjük március 6-án az Akváriumban, amely minden eddiginél látványosabb lesz!
  Tovább

2020. február 26.

TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ 2020 – FOLKARÉNA 2020

Harminckilencedik alkalommal rendezik meg az élő népművészet összművészeti fesztiválját, az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt 2020. március 20-22. között, közel 2600 közreműködővel. A fő helyszín most is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlanak majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes további kisebb-nagyobb termet is kitöltjük párhuzamosan futó programjainkkal. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky