3429 zenekar 12450 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2010. szeptember 14. | déka

Elhunyt Szenes Iván - Bezárt a slágergyár

Copyright:

Szenes Ivánt munkássága alapján bármikor meghívhatták volna a Megasztár, vagy az X-Factor zsűrijébe: több mint 2000 dalszöveg maradt utána, melyből 120 országos sikert aratott, és ma már az örökzöldek között tartjuk őket számon. 87 éves korában távozott el a legnagyobb slágergyáros, mostantól be kell érnünk a többiekkel.

Szenes Iván Karády Katalintól kezdve, Zalatnay Cinin át Szécsi Pálig és Cserháti Zsuzsáig olyan előadókat ajándékozott meg jól csengő soraival, akiket ma a legnagyobb magyar popikonok között jegyzünk. Őt magát is popikonként tisztelhetnénk, hiszen a legtermékenyebb hazai szerzőnkként generációkat kötött össze arannyá vált rigmusaival.        

Írói famíliába születvén (édesapja Szenes Andor író), nem volt nehéz a pályaválasztás, így  –bár jogi egyetemet is végzett - Szenes már 24 éves korában a Világosság című lapba írt, két évre rá pedig a Vidám Színpad dramaturgja lett. Pályatársai régi generációjával (Bradányi Iván, Brand István, „rímhányó” Romhányi) éppúgy felvette a versenyt, mint az „újakkal” (Adamis Anna, Bródy János, Sztevanovity Dusán).

Legismertebb slágerei között tudjuk a „Nehéz a boldogságtól búcsút venni”-t, a „Nemcsak a húszéveseké a világ”-ot, a „Mindenkinek van egy álmá”-t, s ha ez kissé lágynak rajzolná meg a megboldogult művészúr portréját, tegyük hozzá, hogy olyan ütős nóták líráját is ő szolgáltatta, mint Kovács Kati legnagyobb slágerei, pl. az „Add már Uram az esőt!” – nem mellesleg jegyezzük meg, hogy ezt a számot használta fel Christina Aguilera legújabb lemezén.

Amellett, hogy aranyköpései mindenkinek ismerősen csengenek: „Kicsit szomorkás a hangulatom máma”, vagy „Lazítani, próbálj meg lazítani! … Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek.”, és a Koós-Hofi Macskaduett minden sorát idézhetnénk ide, Szenes Iván érdemes művész volt, és az Artisjus 2000-es kimutatása szerint ő Magyarország legtöbbet játszott szerzője.

Még 2010-ben is aktívan tevékenykedett, az internet ihletésére júliusban rukkolt elő a „Klikkelj rám” című dallal. 120 országos sláger és számtalan színházi darab, film, rádió- és tévéjáték szövegezése maradt utána, valamint egy nehezen betölthető űr: ki lesz képes túlszárnyalni egy ekkora teljesítményt?

déka

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. március 29.

Palackposta kihívás - új dalok írására buzdítja az otthon maradt zenészeket a Konyha

Szepesi Mátyás énekes-frontember felhívást tett ki a Konyha közösségi felületeire, amelyben arra kéri dalszerző kollégáit: ha már nincsenek koncertjeik, a felszabaduló időben írjanak új dalokat, amelyek kapaszkodót és néhány jó percet adnak közönségüknek. Tovább

2020. március 29.

Kárfelmérés: a válaszadók 95,8%-ánál volt programlemondás

Közel kilencszáz, a könnyűzenében valamilyen módon érintett kolléga töltötte ki az elmúlt tíz napban a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) olasz mintára készült elektronikus kérdőívét, ami elsősorban a szférában már látható károkat igyekezett felmérni. Március 11-e után a válaszadók 95,8%-ának kellett előre leszervezett programokat lemondania, illetve ezek többségét (82,4%) megpróbálni egy későbbi időpontra áttenni. Tovább

2020. március 29.

Elindul a #mertkelladal kampány

A könnyűzenei szakma összefogására és a magyar könnyűzenét szeretők segítségére és támogatására számít a #mertkelladal kampány. Tudatos zenefogyasztással, több magyar dal hallgatásával és lejátszásával plusz költségek nélkül lehet támogatni és segíteni a magyar könnyűzenét ebben a nehéz helyzetben. Tovább

2020. március 29.

Kék és Narancssárga Produkció: Az új közösségben megújultam, de a hangzás - amit egy ország megszeretett - marad!

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2020. március 28.

Koronavírus: rászoruló szerzőknek és előadóművészeknek segít az EJI és az Artisjus

Rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról döntött az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület. Az összehangolt intézkedéssel azoknak az előadóművészeknek és könnyűzenei szerzőknek nyújtanak segítséget, akik a koronavírus miatt elmaradó előadásaik és más munkáik következtében vesztik el jövedelmüket.
  Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky