3429 zenekar 12454 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2009. december 1.

Folk, dark, goth, industrial - Virrasztók

Copyright:

A Virrasztók zenekar magja tulajdonképpen trió. Tomusin, a Halottkísérő gitáron és Szkrobek, a Halottlátó basszusgitáron már vagy tíz éve játszanak együtt, Scrofa, a Halottidéző több, mint húsz éve énekel különböző formációkban. A közös munka kevesebb, mint két éve kezdődött, a hangzást felturbózandó Szkrobek az elektronika, a programok felé, Scrofa az autentikus népi hangszerhez, a tekerőhöz fordult. Hozzájuk csatlakoznak a Siratók, akik nélkül nincs virrasztás. Közülük Bogárdi Alíz szintén rutinos zenész, népi hegedűsként sok éve játszik már különféle zenekarokban, számos stílusban alkotva maradandót.

Salamon Beáta, a hazai folk-szcéna egyik kiemelkedő prímása szintén vagy két évtizede nyűvi a vonót. A többgenerációs felállásban két fiatal is helyet kapott: Papp Orsolya, aki énekével a népies vonalat szövi a virrasztók fátylába, és Mester Bálint, aki a doboknál az alapot tömöríti. Nekik inkább ígéretes jövőjük van, mintsem komoly múljuk.

A Virrasztók tulajdonképpen koncept-zenekar, amely a magyar népzene alapjain, a dark-goth-industrial metal formanyelvén fogalmaz meg érzéseket, gondolatokat a halál témakörében. A koncepció a virrasztás néphagyományán alapszik. A folklórban a virrasztás az otthon ravatalozott halott éjszakai őrzése a temetésig, általában egy vagy két éjszakán át. Oka a halott tisztelete, a megemlékezés, de a társas összejövetelek egyik alkalma is. Az egész ország területén általános szokás volt. Általában a rokonok, komák, ismerősök, szomszédok mentek virrasztani, de bárki mehetett, meghívás nélkül.

A virrasztók a halott körül énekelnek, beszélgetnek, mesemondással töltik az időt. A virrasztást egy vagy több olyan férfi vagy nő vezeti, aki erre a feladatra specializálódott. A hivatásos virrasztók saját énekgyűjteménnyel rendelkeznek, melyből a  halotthoz, a halálesethez leginkább illő darabokat válogatják össze. Középkori énekektől, históriás énekeken, népdalokon át, népies műdalelemeket tartalmazó kántorcsinálmányig minden található a virrasztóénekek között.


Amikor meggyújtottuk a virrasztás gyertyáit, összeraktuk a magunk gyűjteményét. Ez lett első lemezünk anyaga, és ezt hallhatja a közönség a nyilvános virrasztások – koncertek – alkalmával.

Nekünk is vannak históriás énekekből, népdalokból, műdalokból építkező kompozícióink. De mindegyik komoly változtatásokon esik át, ahogy egy-egy szituációt, élethelyzetet, vagy éppen halálesetet körüljárjunk. A Halottlátó körülnéz, és észreveszi a bolygó lelkeket. A Halottidéző megidézi történetüket, médiumként közvetíti szavaikat, a Halottkísérő átkíséri őket spirituális létük újabb stációjába. És miközben megidézünk egy lelket, megemlékezünk egy elhunytról, vagy gyászolunk egy hátramaradottal, a hangulatból, a témából új zenei ötletek, szövegek nőnek ki, dalok, zenei sorok találnak egymásra, fonódnak össze, vagy éppen csupaszodnak pőrére. A megszólalásban nagyon fontos szerepe van a népi hegedűnek, érdekes színfoltként bukkan fel itt-ott a tekerő, de ami igazán meghatározó a folk-vonulatban, az a népies női ének, ami legtöbbször eredeti motívumokat hoz, és állít szembe a modernebb megszólalású, karcosabb, metalosabb férfi énektémákkal. Egy dalon belül is van, hogy többször nyúlunk közös népdalkincsünkhöz. Szerencsére a magyar népzene igen gazdag, érzelmes, gyakran szomorú, keserű, tehát van honnan meríteni. Aztán a munka során hol a dallam alakul át, hol a verssorok cserélődnek ki, hol mindkettő. És legtöbbször nem is tudja a befogadó, hogy archaikus, vagy modern népdalt hall.

Mérföldkövei a működésünknek kiadványaink: A 2008 nyarán megjelentetett öt számot tartalmazó demó EP, és a 2009 nyarára elkészült, és a Hammer Music gondozásában napvilágot látott „Az emlékezés órája” című debüt-album. A kereken 60 perces anyag 11 dalt ölel fel,  amelyek végső formájukat a Bakery Stúdióban kapták meg.

Költői, sötét anyagnak készült, érzelmes, néhol zaklatott, másutt lemondóan kiürült, de végtelenül őszinte. Azt szerettük volna, ha általa a hallgató találkozik az elmúlás gondolatával és az elhagyatás magányával, és megbékél a változtathatatlannal.

Igyekszünk élőben is pontosan tolmácsolni a lemezanyagot, megfejelve az „itt és most” élményével, pillanatnyi plusz hangulatokkal, a ”szeánsz” összekötő erejével. A jelmez, az arcfestés, a számok között elhangzó dal- és verstöredékek, szövegek egy kicsit a színház felé tolják az előadást, és a közönség reakcióiból világos: mint egy jó színházban, a katarzis itt sem marad el.

Mindössze két éve tértünk rá erre az útra. És kinyílt előttünk egy sötét, borongós, de tiszta világ. Bizonyára nem vagyunk egyedül azzal a gondolattal, hogy a halál nem radíroz ki bennünket a világból teljesen. Mint a születés, állomása csak a halál a szellemi életünknek, és bár jelen földi létünknek végpontját jelenti, a következő időszak kezdőpontja is egyben. Nevezzük más létsíknak, dimenziónak, bárminek, a lelkeknek valahol lenniük kell, és ha valami miatt a kijelölt utat nem találják, ha elvarratlan, elvágatlan szálak a földi élethez kötik őket, szükségük lehet olyan segítőkre, akik eloldják ezeket a szálakat, és útjukra bocsátják a távozókat. És nem szabad elfelejteni sohasem azt, hogy a halál mindannyiunk közös sorsa, érdemes idejében megbékélni vele, hogy mikor eljön az idő, és elodázhatatlanul menni kell, tudjunk méltósággal átlépni a határon. A Virrasztók ennek a méltóságnak a megőrzésében segítenek.

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 1.

Premier! Freddie - Mindig itt maradsz - Új klip!

Észbontó hang, fenomenális dalszöveg és szívig hatoló zene, ennél jobban nem is lehetne összefoglalni Freddie legújabb szerzeményét. A hazai szcéna egyik legmegnyerőbb alakja egy fantasztikus újdonsággal jelentkezett. Tovább

2020. június 24.

A WOMEX, a világzene legnagyobb showcase-fesztiválja ismét Budapesten

Több ezer zenei szakembert és zenészt láthat vendégül ősszel Budapesten a WOMEX, a World Music Expo. A világzene legrangosabb nemzetközi eseményére már elkezdődött a regisztráció. Az idén 26. alkalommal megrendezett WOMEX-et Budapest immár másodszor látja vendégül a Hangvető csapatának szervezésében 2020. október 21. és 25. között. Tovább

2020. június 24.

Klip a karanténból! Újhold klippremier!

Az Újhold versmegzenésítő együttes legutóbb megjelent Weöres-hold című kislemezéhez készült klipet kizárólag telefonnal forgatták egy lakásban a karantén alatt. Tovább

2020. június 24.

Turnéklippel jelentkezett és új nagylemezén dolgozik a The Trousers

A napokban mutatta be legújabb videóklipjét a fővárosi garage-hard rock zenekar, a The Trousers. Kőváry Zoliék egy igazi, hamisítatlan turné-klipet álmodtak meg a You Got Me Rollin’ című dalukhoz, mely a legutóbbi nagylemezüket, az ’Invisible Darkness’-t ékesíti. Tovább

2020. június 24.

Segítség a magyar zenészeknek

A Zene Ünnepe alkalmából példaértékű megállapodást kötött az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és a Gold Record Music Kft., az egyik legismertebb magyar kiadó és menedzsment. Az együttműködés elősegíti, hogy a magyarországi zenészek könnyebben és gyorsabban jussanak hozzá a számukra fontos bevételi forrást jelentő jogdíjaikhoz. A Gold Record vállalta, hogy a jogdíjak kifizetésének meggyorsítása érdekében a gondozásukban megjelenő dalok és albumok pontos adatsorát folyamatosan átadja az EJI részére. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky